Het begint vaak met een plotselinge, scherpe pijn die door je nek schiet en uitstraalt naar je arm of schouder

Deze pijn kan vergezeld gaan van gevoelloosheid of een tintelend gevoel. Wat je ervaart, kan het gevolg zijn van een nekhernia, een aandoening die in één klap je dagelijkse leven kan verstoren. Maar wat is een nekhernia precies en, belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia, ook wel cervicale hernia genoemd, ontstaat wanneer een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt of scheurt. Tussenwervelschijven zijn de “kussentjes” tussen de wervels in je wervelkolom die als schokdempers werken. Wanneer een van deze schijven beschadigd raakt, kan het zachte binnenmateriaal naar buiten drukken en druk uitoefenen op de nabijgelegen zenuwen, wat pijn en andere symptomen veroorzaakt.

Symptomen van een nekhernia

De symptomen van een nekhernia kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en de locatie van de hernia. Veel voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn in de nek: Vaak het eerste teken van een nekhernia.
 • Uitstralende pijn: Pijn die uitstraalt naar schouder, arm of hand.
 • Gevoelloosheid of tintelingen: Meestal in de arm of hand.
 • Spierzwakte: Zwakte in de armen kan erop wijzen dat de hernia op een zenuwwortel drukt.

Diagnose

Het diagnosticeren van een nekhernia begint meestal met een lichamelijk onderzoek en een bespreking van je symptomen. De arts kan beeldvormende onderzoeken zoals een MRI of CT-scan aanbevelen om een gedetailleerd beeld van je wervelkolom te krijgen en de exacte locatie en omvang van de hernia te bepalen.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van een nekhernia kan variëren van conservatieve methoden tot chirurgische ingrepen, afhankelijk van de ernst van de symptomen en de impact op je dagelijks leven.

Conservatieve behandelingen

 • Rust en aanpassing van activiteiten: Vaak kan het verminderen van activiteiten die de pijn verergeren helpen bij het verminderen van de symptomen.
 • Fysiotherapie: Oefeningen en technieken om de nek te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren.
 • Medicatie: Pijnstillers, ontstekingsremmers of spierontspanners kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.
 • Corticosteroïde injecties: Injecties om de ontsteking en pijn te verminderen kunnen tijdelijk verlichting bieden.

Chirurgische behandelingen

Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn en de symptomen ernstig zijn, kan een operatie nodig zijn. Veelvoorkomende chirurgische ingrepen zijn:

 • Anterior Cervical Discectomy and Fusion (ACDF): Verwijdering van de aangetaste tussenwervelschijf en fusie van de omliggende wervels.
 • Cervicale Disc Prothese: Vervanging van de beschadigde tussenwervelschijf door een kunstmatige schijf om de beweeglijkheid te behouden.

Herstel en revalidatie

Na de behandeling, of deze nu conservatief of chirurgisch is, is herstel en revalidatie essentieel. Dit kan fysiotherapie, aanpassingen in levensstijl en regelmatige controles bij de arts omvatten. Het doel is om je nekspieren te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en het risico op toekomstige problemen te verminderen.

Preventie

Hoewel het voorkomen van een nekhernia niet altijd mogelijk is, kunnen enkele preventieve maatregelen helpen het risico te verminderen:

 • Ergonomie: Zorg voor een goede houding en ergonomische werkplek.
 • Regelmatige beweging: Versterk de nek- en rugspieren door regelmatige lichaamsbeweging.
 • Gezonde leefstijl: Een gezonde leefstijl met een evenwichtig dieet en voldoende hydratatie kan de gezondheid van je wervelkolom bevorderen.

Een nekhernia kan een aanzienlijke impact hebben op je leven, maar met de juiste diagnose en behandeling is herstel mogelijk. Of je nu kiest voor conservatieve therapieën of chirurgie, het belangrijkste is om proactief te zijn in je herstelproces en preventieve maatregelen te nemen om toekomstige problemen te voorkomen.

Bron: hernia-weg.nl